Egyéni coaching keretén belül a következő esetben tudok segítséget nyújtani:

 

Párkapcsolati problémák:

Közösen megnézzük az ott jelentkező konfliktusok jellegét, hiszen ebből dönti majd el, aki hozzám fordult, hogyan tudja a problémákat kezelni:

- Ideális esetben kommunikációs hibák, rossz kommunikációs minták okozzák a konfliktusok legnagyobb hányadát, ami könnyen orvosolható. Megfelelő technikák és szituációs gyakorlatok segítségével  jól elsajátíthatóak a helyes minták, és kiiktathatók a helytelenek. Ezáltal a konfliktusok túlnyomó többsége megszűnik. (Sajnos hiú ábránd volna azt gondolni, hogy létezik konfliktusok nélküli kapcsolat. Még a legideálisabb párkapcsolatban is adódnak súrlódások. A lényeg, hogy megtanuljuk ezeket a helyzeteket rugalmasan kezelni.)

- Más esetekben sajnos nem elegendő a kommunkáció javítása. Például ha valamelyik fél úgy érzi, hogy a párkapcsolatában az egyenrangúság nincs meg, vagy elveszett (pl. többnyire csak az egyik fél akarata érvényesül; nem egyformán vesznek részt a döntéshozatalban; nem egyformán veszik ki a részüket a közös feladatokból stb.). Ekkor kicsit többet kell dolgozni az adott témával. Ez sajnos előfordulhat még akkor is, ha szándékosan senki nem szeretné a párját elnyomni, vagy a párja "fölé kerekedni". Ilyen esetben legfontosabb először mindkét félnek felismerni, hogy valahol elcsúszott az egyensúly. A megoldás az egyik fél coaching módszerekkel történő erősítése, és egyidejűleg a másik fél empatikus készségének növelése. Ennek következtében kialakul egy új egyensúly és az egyenrangú viszony.

- Sajnos nem minden párkapcsolat megmenthető. Ha az egyik fél szeretne a kapcsolat minőségén, a problémák megoldásán, az egyensúly helyreállításán dolgozni, de a másik fél semmilyen erőfeszítésre, változásra, kompromisszumra nem hajlandó, akkor semmi sem fogja megszüntetni a problémákat. Egy kapcsolat két emberről szól, így annak folyamatos ápolása, javítása, helyreállítása is. Ha ilyen helyzetben a pár a különválásról dönt, abban tudok segíteni, hogy a hozzám forduló fél fel tudja dolgozni a kapcsolat elvesztését, és idővel a párja nélkül is egésznek, boldognak érezze magát.

 

Szorongásos panaszok:

Enyhe, de gyakoran jelentkező  fejfájás, szívdobogás érzés, gyomortájékon jelentkező kellemetlen érzések, esetleg hasmenés jelentkezésekor beszélünk szorongásról, amennyiben az orvosi kivizsgálások a szervi elváltozás, illetve betegség jelenlétét teljes mértékben kizárták. Ha semmilyen gyermekkori trauma nincs jelen, és nem az okozza a szorongást (annak kezelése pszichológus dolga), akkor legfontosab a helyes relaxáció elsajátítása. Emellett, a szorongásos helyzetek átbeszélésével közösen megkeressük a kiváltó okokat és az okok mellett jelentkező érzéseket. (Különösen nagy segítséget nyújtanak az érzések azonosításában a pszichológusok által is kedvelt OH kártyák.) Ezután megfelelő coaching gyakorlatokkal kidolgozzuk azt a módszert, amivel a kliens ki tudja iktatni a szorongást, ha olyan helyzetekbe kerül, amikor az jelentkezne. Ezzel nagyon jól visszaállítható a mentális egyensúly, megszűnik a szorongás és újra teljes életet tud élni.

 
Önbizalomhiány:
Sokan "kevésnek", bizonytalannak és határozatlannak érzik magukat. Nem mernek belevágni nagyobb dolgokba, megvalósítani céljaikat, mert félnek, hogy nem fogják elég jól csinálni, és végső soron félnek a kudarctól. Többnyire bátortalanok és visszahúzódóak.

A kiváló önbizalomerősítő coaching gyakorlatok és feladatok segítségével, a hozzám forduló kliens maga döbben rá, hogy mennyi erő és energia is lakozik benne, és mennyi mindent elért már az életében. A konzultációk során megkeressük az erőforrásokat, a képességeket, az elért teljesítményeket és a kitűzött célokat, és mindezt jó alaposan bevéssük. A coachingban az a csodálatos, hogy akár egy fa rajzolásával, az életünk "táblázatba rendezésével" vagy egy dicséretalbum készítésével könnyedén, és játékos módon szembesíthetjük magunkat saját nagyszerűségünkkel.

 

Megoldhatatlannak tűnő problémák, elakadások:

Sajnos életünk folyamán valamennyien kénytelenek vagyunk problémákkal szembenézni. Jó esetben ezek nagy részén könnyen átverekedjük magunkat. Vannak azonban olyan jellegű problémák, amik megakasztják az életünk egy bizonyos területét. Lehet ez munkával vagy munkahellyel, családdal, gyerekekkel vagy gyerekneveléssel, párkapcsolattal kapcsolatos elakadás, amit onnan ismerünk fel, hogy nagyon szeretnénk változást az ügyben, látszólag minden tőlünk telhetőt meg is teszünk ennek érdekében, a változás azonban mégsem következik be. Az érzelmi elakadások sajnos túlmutatnak a dolgok ésszerű és logikus megoldási lehetőségein. Ilyen helyzetben tükröt tudok tartani a kliensem elé és coaching módszerekkel, valamint az OH kártyák segítségével megkeressük az érzelmi elakadás okát. És sokat dolgozunk az érzésekkel, hiszen miattuk "akadt meg valami" és várat magára a megoldás. Mihelyt sikerül rálátni az okokra, szinte azonnal érkezik a megoldás is.

 

"Az életem egy káosz":

Mai világunkban nem nehéz idáig eljutni. Gyerekek, párkapcsolat, munka, bevásárlás, főzés-mosás-takarítás, különórák, tanulás a gyerekekkel, mellékállás, edzés, stb. És hát itt a Covid, emiatt karantén, segítség zéró, nehogy a nagymama-nagypapa lebetegedjen, home office, amitől egybefolyik a munka-főzés-"tanulásagyerekkel"-takarítás. Még felsorolni is sok, pedig tényleg ebből áll az életünk. Ehhez az életvitelhez viszont megfelelő szervezés kell. Valamennyien logisztikusok vagyunk, akik az idejük kb. felét tervezéssel, szervezéssel töltjük, hogy minden beleférjen és minden klappoljon. Csak pont az nem fér bele, amitől jól tudjuk érezni magunkat; a feltöltő tevékenység. És az nem az alvás, az csak a túlélést biztosítja! :-) Aki káoszos életével keres meg, mert már nem bírja tovább, (hogy egy túlélőkészletet cipel folyton magával az autóban, hogy mindenhová az utolsó pillanatban esik be, hogy bevásárláskor felvásárolja a fél boltot, mert fogalma sincs mi kell otthonra), vele átbeszéljük az élete főbb területeit. És rendet teszünk; megkeressük melyek azok a feladatok, amik átruházhatóak, mik azok a tevékenységek, amik csak pótcselekvésnek számítanak, és hová tudjuk beilleszteni azt a tevékenységet, amiből töltődni tud. Amennyiben még nincs ilyen, hát az önismereti gyakorlatok segítségével azt is keresünk.

 
Ha valaki minden ok nélkül nincs jól:

Sokakkal előfordul, hogy szeretnék jobban érezni magukat a világban, de valahogy nem megy. Sokszor ennek oka az, hogy annyi mindent megtanítanak nekünk születésünktől kezdve, csak azt nem, hogy

- hogyan figyeljünk saját magunkra, vagy

- hogyan ismerjük fel a saját érzéseinket és szükségleteinket, és

- miután felismertük, meg tudjuk engedni magunknak, hogy az érzéseinknek és szükségleteinknek megfelelően cselekedjünk. Emiatt folyton túlhajszoljuk magunkat mind testileg, mind lelkileg. Ezután csak azt érezzük, hogy fáj a fejünk, állandóan fáradtak vagyunk, és úgy megy egyik nap a másik után, hogy alig volt benne élvezet vagy boldogság...

A coaching az önismeretre is kiváló gyakorlatokat, technikákat kínál, amelyek segítenek saját érzéseinket beazonosítani, működésünket megérteni. Ezután már az Ön kezében a lehetőség, hogy saját maga megismerése után úgy alakítsa az életét, hogy a lehető többet, legjobbat hozza ki belőle!