MILYEN PROBLÉMÁKKAL TUDSZ HOZZÁM FORDULNI

- Önbizalomhiány esetén

Az önbizalomhiány nagyon leegyszerűsítve annyit jelent, hogy nem bízol magadban kellő mértékben. Ez a fajta "bizalmatlanság" saját magaddal szemben rengeteg területen képes megkeseríteni az életedet, de nem egyszerű ezeket felismerni. A következőkben a teljesség igénye nélkül felsorolok pár dolgot, amikből felismerheted, hogy önbizalmad kevesebb lehet, mint amennyi a boldog, kiegyensúlyozott élethez szükséges lenne:

  •  Utálod a változásokat. Persze az emberek túlnyomó többsége nem kedveli a változást, hiszen még ha elegendő önbizalommal rendelkezel, akkor is plusz időt, energiát, erőfeszítést, sőt adott esetben kreativitást és motiváltságot igényel, hogy a megváltozott körülményekhez igazodni tudj. A rutin, a megszokás egyszerűsége helyett sokkal jobban kell koncentrálni, ha új helyzet áll elő, vagy ha bármilyen téged érintő körülményben változás áll be. Amennyiben önbizalomhiányos vagy, akkor viszont nem csak ennyiről van szó. Olyankor a változás annyira rémisztő lehet, hogy folyton szorongani, aggódni fogsz, egészen addig, amíg túl nem leszel az adott helyzeten, és meg nem szokod a megváltozott körülményeket. ....vagy el nem menekülsz, hogy ne kelljen a változást megélned.
  • Az előzőhöz hasonló módon utálod az új feladatokat, kihívásokat. Rettegsz az új feladatoktól, amik előtted állnak, leginkább a kudarc miatt, és addig húzod-halasztod, ameddig csak lehet. Legyen ez munkahelyi feladat, egy új pozíció, netán úgy munkahely, vagy akár csak egy nehéz "ügyintéznivaló", ahol tudod, hogy ügyintézők nem túl kedves hadán kell keresztülverekedned magad, a változásokhoz hasonló szorongásos, rettegéses állapotot képes előidézni nálad.
  • Nem, vagy legalábbis nehezen, tudsz nem-et mondani. Szinte már megkeseríti az életedet, hogy valaki mindig kitalál valamit, vagy megkér valamire és te folyton igent mondasz. Pedig jobb dolgod is lenne, és egyébként sincs semmi kedved hozzád, de mégsem tudod azt mondani, hogy köszi, én most ezt kihagynám. Utána pedig nem győzöl azon agyalni, hogy "ki betegedjen le", a kutyád, a macskád, vagy a szomszéd néni, hogy legyen jó kifogásod és ne kelljen elmenni. Emellett persze még lelkiismeret furdalásod is van amiatt, mert elutasítasz valakit, pedig nem lenne szabad, mekkora illetlenség.
  • Azt szeretnéd, hogy szeressenek az emberek, és ezért extra erőfeszítéseket is teszel. Persze, az emberek többsége azt szeretné, hogy szeressék, de az önbizalomhiányos ember szinte megsemmisül, ha azt érzékeli, hogy bárki is ellenséges vele, vagy akár haragszik. És olyan erőfeszéítésekre is hajlandó azért, hogy szeressék, ami már sok esetben túlzásnak tűnik. Előfordulhat az is, hogy sokszor tévesen "magadra is veszed" mások érzéseit, és gyakran azt gondolod, hogy ha valaki a környezetedben morcos, dühös, vagy ingerült, az miattad van, és akkor is bocsánatot kérsz, amikor tulajdonképpen semmit sem tettél.
  • Nem tudod felismerni és elismerni  a saját értékeidet és sikereidet. Az önbizalomhiány egyik legjellemzőbb tünete, hogy amikor a saját értékeidről esik szó, azokat általában vagy fel sem ismered, vagy elbagatellizálod, mondván, hogy "az nem nagy dolog/ilyet bárki tud/erre egy ovis is képes/ááá az csak azért sikerült, mert szerencsém volt/igazán nem nagy valami". Persze ha más emberről van szó, akkor csodálod, és magasztalod, akár még egy tiédnél kisebb teljesítményért is, míg a sajátodat fel sem ismered.
  • Nem szereted magad, és ennek eredményeképpen nem is bánsz magaddal túl jól. Nem fordítasz elegendő időt a feltöltődésedre, kikapcsolódásodra, pihenésedre, gyakran szidod magad, és elégedetlen vagy magaddal, ha a legkisebb hibát is elköveted, vagy tévedsz. És ha belegondolsz, hogy ha valamelyik barátoddal bánnál úgy, ahogy magaddal szoktál, már rég nem lennétek barátok... És persze a csapból is az folyik, hogy szeretned kellene magad, de gőzöd sincs, hogyan fogj hozzá.

Idő, és hely hiányában csak néhány jellemzőt soroltam itt fel. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet az önbizalomhiány témája, és szeretnéd tudni, hogy tényleg önbizalomhiányos vagy-e, töltsd ki a lenti linken elérhető önbizalom-tesztet!

redmenta.com/csehannamaria?utm_source=redmenta&utm_medium=worksheet&utm_campaign=worksheet_share

- Ha az életedben egy nagyobb problémával szembesültél, és nem tudsz továbblépni, fogalmad sincs miért jött ez, nem látod tisztán sem a problémát, sem a megoldást. Nagyon sokszor kerülünk olyan helyzetbe, ami túlságosan nehéznek, megoldhatatlannak tűnik. Előfordulhat, hogy még erős szorongás is kíséri, pont amiatt mert megoldhatatlannak tűnik. Ezáltal pedig még kevésbé leszel képes a megodásra koncentrálni. Lehet, hogy nem igazán van kivel beszélned róla, mert mások vagy meg sem értenék, vagy úgy érzed hiába is értenék meg, nem tudnak segíteni, mert ezt neked magadnak kell megoldani. Ezekben a helyzetekben nagyon hatékony segítséged lehet a coaching. Elsősorban saját magadat megérteni, hogy miért is érint ennyire rosszul ez a dolog, miféle érzések vannak benned, amik akadályoznak. Utána pedig arra rálátni, hogy milyen erőforrások segítségével tudsz túljutni ezen a problémán, hol lapulnak ezek benned, hogy tudod aktiválni és hatékonyan alkalmazni őket.

 

- Ha úgy érzed, hogy az életed egy káosz. A túlhajszoltság, a különböző szerepeinkben való megfelelés vágya ebben a rohanó világban gyakran oda vezet, hogy mindent el akarunk végezni, mind a munkában, mind a magánéletben, aztán ehelyett egy hatalmas káosz alakul ki, nem tudunk a mókuskerékből kikeveredni, állandóan fáradtak vagyunk és nem látszik belőle semmilyen kiút. Ilyen állapotok esetén is sikeresen alkalmazható a coaching. A különböző szerepeinkre rá tudunk nézni, és közösen meg tudjuk találni a kiegyensúlyozottabb életvitel lehetőségeit. Persze itt is  az első és legfontosabb az önbizalom erősítése, a saját határaid védelme a káosz felszámolása érdekében.