MI A COACHING?

A coaching nem más, mint támogató, kísérve edzés. Talán hallottál is már róla, hogy a coachokat eredetileg a sportban alkalmazták. Az elmúlt 30-40 évben azonban a coaching egy intenzív fejlesztő módszerré vált, és első körben a sport után az üzleti területeken, vállalatoknál, intézményeknél alkalmazták, hogy az ott dolgozó emberek jobban tudjanak teljesíteni. Később került be a hétköznapi életünbe is, ahol leginkább akkor tudjuk alkalmazni, ha valaki szeretne egy "bátorító edzőt", aki átsegíti őt egy nehéz élethelyzeten, problémán, vagy egyszerűen erősíti, és támogatja.
 
A coaching egy nagyszerű szakma, de számomra leginkább hivatás. A szupervízió alapú coaching különösen fantasztikus, mert kérdésekkel dolgozik. Miért kellenek a kérdések? Hogyan segítenek a kérdések? Mitől olyan varázslatosak a kérdések? Hát azért, mert nem az segít rajtad, ha valaki más megmondja helyetted, hogy mit kellene érezned, gondolnod, tenned, vagy hogyan kellene megoldanod a problémáidat. Más helyetted nem tudhatja a legjobb és neked legmegfelelőbb megoldást, csak TE. A kérdések pedig ebben segítenek. Az odaillő, megfelelő, jókor és jól megfogalmazott kérdések fognak neked leginkább segíteni, illetve te saját maganak azáltal, hogy megtalálod a válaszokat ezekre a kérdésekre.
 
A coaching emiatt is olyan nagyszerű, mert te vagy az, aki segít saját magán, megoldja a saját problámáját, úgy, hogy melletted áll valaki, akibe kapaszkodhatsz. 
A probláid megoldásával pedig tanulsz, saját magadról a legtöbbet, és erősödsz, magabiztosabb leszel amiatt is, mert saját magadnak tudtál segíteni.