MI A COACHING?

 

A coaching szó szerinti értelemben véve nem más, mint támogató, kísérve edzés. Talán hallott is már róla, hogy a coachokat eredetileg a sportban alkalmazták. Az elmúlt 30-40 évben azonban a coaching egy fejlesztő, támogató módszerré vált. A sport után első körben az üzleti területen; vállalatoknál, intézményeknél alkalmazták, az ott dolgozó emberek jobb teljesítménye érdekében. Később került be a hétköznapi életünkbe is, ahol akkor tudjuk alkalmazni, ha valaki szeretne egy "bátorító edzőt". Vagyis egy olyan támogató személyt, aki mellette áll, átsegíti őt egy nehéz élethelyzeten, problémán, vagy egyszerűen erősíti és támogatja őt anélkül, hogy megmondaná, mit kellene tennie. A coach részéről a klienssel való kapcsolatában a feltétel nélküli elfogadás, asszertivitás és empátia jellemző. A legfontosabbak a kliens érzései, meglátásai, amit a coach legfeljebb visszatükröz.

 

A coaching semmiképpen sem tanácsadás, vagy terápia, annak ellenére, hogy a coach munkája sokban hasonlít a pszichológuséra. Sok tekintetben és valamennyi probléma esetén ugyanazt csinálja a coach is, mint a pszichológus. Mi coachok is foglalkozunk szorongás oldásával, bármilyen életvezetési nehézségen át tudjuk segíteni a hozzánk fordulókat, párkapcsolati problémák, munkahelyi konfliktusok megoldásában segítünk. A coach azonban az önbizalom erősítésését a jelen és a jövő segítségével, nem pedig a múltbeli traumák feldolgozásával végzi. A coaching inkább előre tekint, a jelenben leszűrt tapaszatalatok alapján koncentrál a jövőre, a célra, vagy célokra. A coach ennek megfelelően nem tanácsadó, és nem kezel traumákat.

A fent említettek fényében ki szeretném hangsúlyozni, hogy csakis lelkileg egészséges, de kisebb-nagyobb problémákkal küzdő embereknek tudok segíteni.

Valamint annak, aki szeretne dolgozni magán, aki magától jön, nem pedig küldik, és aki nem valaki másnak szeretne megfeleni azzal, hogy eljön hozzám.