MI A COACHING?

 

A coaching szó szerinti értelemben véve nem más, mint támogató, kísérve edzés. Talán hallottál is már róla, hogy a coachokat eredetileg a sportban alkalmazták. Az elmúlt 30-40 évben azonban a coaching egy fejlesztő, támogató módszerré vált. A sport után első körben az üzleti területen; vállalatoknál, intézményeknél alkalmazták, az ott dolgozó emberek jobb teljesítménye érdekében. Később került be a hétköznapi életünkbe is, ahol akkor tudjuk alkalmazni, ha valaki szeretne egy "bátorító edzőt". 

Ez a bátorító edző egy olyan támogató személy, aki melletted áll, átsegít egy nehéz élethelyzeten, problémán, vagy egyszerűen erősít és támogat anélkül, hogy megmondaná, mit kell tenned. A coach értő figyelemmel meghallgat, feltétel nélkül elfogad téged és a problémádat. Különböző gyakorlatok segítségével a coaching folyamat során olyan dolgokat is észre tudsz venni saját magaddal, vagy az életeddel kapcsolatban, amikre eddig sosem láttál rá. Szembesülhetsz a saját erősségeiddel, értékeiddel, hiszen ott áll melletted valaki, aki segít neked meglátni mindazt, ami benned érték és nagyszerűség.

A coachingban az a fantasztikus, hogy nagyon sok módszertani segítség áll rendelkezésre. Jónéhány eszköz, feladat, gyakorlat van a kezemben ahhoz, hogy segítsek neked másképp tekinteni magadra, fejlődni,  vagy megtalálni a problémádra a legjobb megoldást. Az első ránézésre játékosnak tűnő rajzolgatás, kártyázgatás, történetmesélés, vizualizáció azonban igen komoly felismeréseket, érzéseket és nem utolsó sorban erőforrásokat hozhat neked.

Részemről a kliensekkel való kapcsolatomban minden körülmények között a teljes mértékű titoktartás, a feltétel nélküli elfogadás, az asszertivitás és empátia jellemző.

Fontos tudnod, hogy a coaching inkább előre tekint, a jelenben leszűrt tapasztalatok alapján koncentrál a jövőre, a célra, illetve célokra. A múltban nem kutakodunk, csakis akkor, ha erőforrásokat és múltbeli pozitív élményeket, megéléseket keresünk. Ezen felül a múlttal csak annyit foglalkozunk, amennyi a jelen megértése és a jövőbeni célok megtervezése szempontjából feltétlenül szükséges. Korábbi traumákkal, lelki sérülésekkel semmilyen körülmények között nem foglalkozunk, az a pszichológusok, pszichiáterek feladata.

A fent említettek fényében ki szeretném hangsúlyozni, hogy csakis lelkileg egészséges, de kisebb-nagyobb problémákkal küzdő embereknek tudok segíteni.